НЕ СПАЛЮЙ! ДАЙ ШАНС НА ЖИТТЯ!

25 березня 2021р, Новини підприємств. Прес-служба

З кожним днем весна стає відчутнішою навколо нас. Луки, узлісся, пасовища, земельні ділянки, придорожні канави вкриті жовто-сірою торішньою травою. На жаль, вітер у таку пору доносить до нас не лише весняну свіжість, а їдкий дим від спалювання цієї трави. Прикро, але спалювання сухої рослинності навесні стало звичним явищем. Через необдумане «очищення лугів та полів вогнем» після зими гине величезна кількість тварин. У вогні, який стає неконтрольованим, горять будівлі і, навіть, люди!..

У такий варварський спосіб власники земельних ділянок сподіваються покращити врожайність. Це помилкове та згубне переконання!

Давно доведено, що під впливом горіння органічних решток, земля не тільки не збагачується, а виснажується! Втрачається і мертва органічна речовина ґрунту. Скорочення кількості мертвої органічної речовини – головний чинник зниження ґрунтової родючості.

У зоні особливої небезпеки опиняються цілі лісові масиви, що прилягають до сільгоспугідь, які потерпають від горе-паліїв. Тому й полум’я знищує місця проживання дичини: фазанів, куріпок, зайців та козуль.

Безліч пернатих гніздується на землі серед високої трави. В першу чергу це вівсянки, плиски, жайворонки, кулики. У густій рослинності гніздо чудово замасковане – яйця та пташенята захищені від хижаків. Незліченна кількість комах, які мешкають у траві та ґрунті слугують кормом для птахів та їх потомства. Та вогонь здатний знищити все за лічені хвилини.

Бджоли та джмелі також гинуть у полум’ї, зменшуючи кількість запилюваних квітів та знижуючи врожайність.

Спалювання сухотрав’я, окрім усіх перелічених загроз, несе ще одну – найстрашнішу, пов’язану з життям і здоров’ям людей.

Тому, закликаємо усіх бути обачними, застережливими та пильними.

Якщо ж ви помітили загоряння, негайно телефонуйте за номером «101».

Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

Довідково

Штрафи:

Із 17 березня 2021 року вступив у силу новий Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави та поживних залишків.

Згідно закону, відповідальність також поширюється за спалювання:

• луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю;

• рослинністю або її залишками та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення;

• у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць;

• у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах та поза їх межами.

Правки були внесені в ст. 77 та 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, із 17 березня 2021 ці правопорушення тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2 890 грн до 6 120 грн) і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн до 21 250 грн).

Якщо протягом року буде зафіксовано повторне порушення, то сума штрафу збільшується вдвічі.

 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв