Збереження Чорного лелеки у Сколівських Бескидах

16 травня 2022р, Новини підприємств. Прес-служба

Чорний лелека належить до видів, які найсуворіше охороняються актами на законодавчому рівні: занесений до Бернської і Боннської конвенцій в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, Червоної книги України зі статусом «рідкісний» та переліку регіонально рідкісних видів тварин Львівської області.

На даний час на території НПП «Сколівські Бескиди» обліковується три місця гніздувань чорних лелек, за якими ведеться постійний моніторинг службою охорони та науковцями. Навколо них встановлено охоронні зони радіусом 1000 м з обмеженнями щодо здійснення господарських заходів.

Чорний лелека – лісовий, дуже обережний, потайний і відлюдкуватий птах за розмірами дещо менший від білого. Оперення у дорослого птаха переважно чорне з зеленим і пурпуровим металічним полиском. Груди, черево, частина пер споду крил і підхвістя – білого кольору. Самець і самка забарвлені однаково, а різниця в розмірах (самець дещо більший).

Для гніздування обирає лісові масиви зі старими деревами або групи старих дерев поруч з болотами, ріками, озерами чи луками. Гніздиться окремими парами, біля гнізда особливо обережний. Живиться переважно тваринною їжею: це риба, жаби, тритони, водяні комахи, іноді споживає водяні рослини.

На початку серпня сім'ї та невеликі збірні групи починають пересуватися на південь, відліт може затягуватися до глибокої осені. Із зимівлі повертаються в кінці березня – на початку квітня.

НПП "Сколівські Бескиди"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Зелена країна

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Ми у Facebook

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв