Основні показники господарської діяльності за 5 місяців 2022 року

2 Червня 2022р, Новини. Прес-служба

Основа успішного розвитку лісогосподарського підприємства, його стабільності у своєчасній виплаті працюючим достойної заробітної плати, сплаті податків усіх рівнів, технічному прогресі підприємства є його виробнича діяльність. Лише успішне в економічному сенсі підприємство має перспективу завтрашнього дня.

Що являється основою економічного розвитку?

Кожне лісогосподарське підприємство «наділене» певним лісосировинним ресурсом від ефективності використання якого  залежать фінансові результати діяльності.

Основним «джерелом» надходження коштів є реалізація необробленої деревини (80 % від загального обсягу реалізації). Тому раціональне в економічному сенсі розкряжування деревини ( на найбільш затребувані сортименти на ринку) є основою фінансового результату.

Хто чи що формує ціну необробленої деревини на ринку?

Уже значний період часу (понад два роки) лісогосподарськими підприємствами реалізовується деревина через електронні аукціонні торги. Такий спосіб реалізації в теперішніх умовах довів свою ефективність. При збільшенні попиту на деревину ціна зростає, при зменшенні – понижується. Термін на протязі якого ми реалізовуємо деревину через торги показав як зростання цін, так і їх падіння. Від цього нікуди не дінешся. Звичайно, лісовим господарствам хочеться продавати деревину за найвищими цінами, але ринок усьому «голова».

Ще одною складовою «успіху» є зменшення затрат на заготівлю, вивезення та реалізацію необробленої деревини. Чим продуктивнішу техніку використовуватимуть наші підприємства чи наші підрядчики, які надають послуги у цій царині, тим менше затрат у ланцюжку постачання деревини на ринок. Відповідно і чистий прибуток зростатиме.

Тепер щодо конкретних цифр. За п’ять місяців 2022 року лісогосподарськими підприємствами обласного управління заготовлено 349,9 тис. кбм ліквідної деревини, з яких для забезпечення внутрішнього ринку та соціальної сфери реалізовано в необробленому виді 298,4 тис. кбм, або 85,3 % від загального обсягу заготівель. Середня вартість реалізованого кубометра деревини з початку року становить 2309,72 грн/м3 без ПДВ.

Від реалізації деревини  в необробленому вигляді надійшло 689,3 млн. грн. без ПДВ.

Щодо розвитку. Нашими підприємствами основні капіталовкладення направляються на охорону лісу від пожеж (пожежні модулі, оприскувачі, пожежні вишки, обладнані відеокамерами), на техніку для догляду за лісом (мульчери, мотокоси).

Окрім того, значну увагу приділено поновленню техніки на підвезенні деревини до доріг та навантаження її в автомобільний транспорт (причіпи, обладнані гідроманіпуляторами, форвардер, лебідки для трелювання деревини) та лісовозні спеціалізовані автомобілі. Інформацію щодо загальних витрат, які пішли на придбання цієї техніки подамо дещо пізніше.

Одним з пріоритетів у діяльності лісгоcпів є будівництво та ремонт лісових доріг. Адже відомо, що деревину возить не автомобіль, а дорога. Щороку, у тому числі  і поточного, підприємствами будується та капітально ремонтується понад 40 км лісових доріг. Це досить великі затрати, однак вони себе оправдовують.

Лісогосподарські підприємства обласного управління при сприятливих умовах ринку по реалізації необробленої деревини оптимістично налаштовані щодо розвитку своєї матеріально-технічної бази та забезпеченні працівників достойною заробітною платою.

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ

 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління