Від традиційного до новаторського

18 жовтня 2022р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Як держлісгоспи Львівщини з відсталих підприємств нульових перетворилися на сучасні та європейські лісові господарства з прогресивним господарюванням.

Досвід реформування лісової галузі Польщі вважається одним із найкращих в Європі. Свою сучасну модель господарювання поляки почали формувати, вдаючись до приватної форми виконання усіх господарських та лісогосподарських робіт.

Адміністративна реформа галузі вивела робітничі кадри за межі підприємств у ранг приватних вільнонайманих працівників (від 120 тисяч працюючих у господарстві (1988 рік) – до 25 тисяч (2015 рік)), що привело до збільшення конкуренції, підвищення персональної відповідальності за виконану роботу, росту продуктивності праці, а відтак, і суттєвого збільшення доходу.

Та цікавить українських лісівників у Польщі досвід не лише адміністративний. Який саме досвід наші лісівники запозичили у польських колег та фахівців інших країн ЄС та які результати він дав, читайте у нашому матеріалі.

На початку 2000-х років ДП «Стрийський лісгосп» був підприємством відсталим, із найнижчими економічними показниками в Львівській області, скромною середньою зарплатнею, яка ще й виплачувалась із затримкою. Навесні 2005 року директором підприємства було призначено нового, енергійного керівника – Ростислава Павліва і спільні з обласним управлінням ЛМГ пошуки виходу з кризи, вивчення і застосування досвіду європейських лісівників, дали позитивні результати.

З того часу минуло трохи більше, як півтора десятка років, і нині Стрийський держлісгосп, як одне з найкращих в області підприємств, може похвалитися найбільшими обсягами реалізації продукції і найвищим рівнем зарплатні в лісовій галузі країни.

Оскільки наша історія лісоуправління, склад лісів і особливості їх зростання доволі схожі з польськими, вкрай важливим було вивчити їхні сучасні методи ведення лісового господарства з урахуванням вимог наближеного до природи господарювання, яке на той час набирало обертів у Європі. Насамперед, це господарювання передбачало відмову від суцільно-лісосічних рубок і перехід до рубок переформування, тобто таких, при яких монокультурні ліси одного віку (шляхом вибіркових рубань) поступово перетворюються у різновікові мішані багатоярусні насадження, які є більш стійкими до всілякого роду «вибриків» природи, пожеж, всихання і хвороб.

Рубки переформування проводяться поетапно за кілька прийомів шляхом здійснення комплексу лісогосподарських заходів для формування цільового деревостану, склад і структура якого максимально наближені до природного середовища. Перелік ділянок визначається під час лісовпорядкування. Обсяг проведення таких рубок не повинен перевищувати величину середньої зміни запасу на цих ділянках, визначену лісовпорядкуванням.

Кожний наступний прийом рубки призначається за умови досягнення запланованих результатів переформування та появи достатньої для формування різновікових деревостанів кількості підросту деревних порід. Рубки переформування проводяться в усіх категоріях лісів і поєднують одночасне вирубування окремих дерев, їх біогруп, сприяння природному поновленню деревних порід, створення піднаметових культур тощо за умови безперервного існування лісу. Повторюваність рубок переформування і лісогосподарські заходи мають визначатися, виходячи з лісівничої доцільності відповідно до біології деревних порід, ґрунтово-гідрологічних умов, особливостей рельєфу, структури та породного складу деревостану, стійкості дерев, наявності та стану підросту, випадання дерев, та навіть розвитку трав’яного покриву. Звісно, і це ще далеко не всі нюанси, про які знавці лісової справи можуть розмірковувати годинами.

Зрозуміло одне – такі рубки є непростим та довготривалим процесом, результат і успішність якого безпосередньо залежить від фахового рівня лісівників, їх філігранної роботи. Та водночас це, без сумніву, прогресивний в екологічному, економічному і соціальному планах метод, який застосовують усі країни Євросоюзу.

Лісівники Львівщини, крім Польщі, відвідували країни Балтії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, отримували досвід успішного впровадження екологічного лісокористування, де майже повністю відмовились від суцільних лісосічних способів головних рубок і використовують поступові та вибіркові, при яких корінні деревостани відновлюються природним шляхом. При цьому з’являється нагода формувати різновікові деревостани з багатоярусною вертикальною структурою за участю усіх, властивих для певного типу лісу, порід.

Європейський досвід надихнув наших лісівників і вони взяли його на озброєння. Вольові імпульси, наче відцентрові хвилі, виходили, насамперед, з обласного «білого дому» лісівників. Далі їх підхоплювали місцеві керівники.

 

Вікові деревостани в урочищі Юркова обходять лісничий Любинцівського лісництва Андрій Солонинка з директором підприємства Остапом Бойком

За якийсь час у ДП «Стрийський лісгосп» на базі Задеревацького лісництва з’явився науково-виробничий стаціонар площею 0,8 гектара. Через чотири роки рубки формування становили вже мало не три сотні гектарів. А в минулому, 2021-му, площа на яких їх було проведено сягнула 1362 гектари. Такий ось поступ!

Не менш вагомий він і в лісівників Старосамбірщини. Перші прийоми переформування тут було проведено у 2008 році. А нині вже наявні позитивні ефекти: формуються складні за породною і віковою структурою, багатоярусні деревостани; постійно зберігається лісовий покрив; зменшується соціальна напруга.

Про це з оптимізмом згадує заступник директора-керуючий відокремленого виробничого підрозділу «Надлісництво Старий Самбір» ДП «Самбірський лісгосп» Юрій Мрочко і додає: «Важливо, що змінюється психологія лісівника – майбутнє за наближеним до природи лісівництвом».

Начальник відділу охорони та захисту лісу Самбірського лісгоспу Володимир Задільський детально розповідає про першу ділянку площею 6,5 гектара у 16 кварталі (виділ 1) Сусідовицького лісництва. Тут вивчали всі лісівничі характеристики ділянки впродовж кількох років. Середній запас деревини становив на початку експерименту 248 кубічних метрів на одному гектарі. На першому етапі рубок забрали 88, на другому – 30 кубометрів кругляка і на даний час середній запас становить 290 кубів.

 

Володимир Задільський радіє дворічному дубкові, який успішно росте на ділянці, де пройшов другий етап рубок переформування

– От вам і вигода! – приєднується до розмови лісничий Страшевицького лісництва Іван Верхоляк і запрошує відвідати 11-й виділ 20 кварталу, де росте дубовий суяличник (тут пропорція становить у середньому 8 ялиць і 2 дуби на одному гектарі).

Дорогою лісничий розповідає, що рубки переформування потребують не лише філігранної роботи лісорубів, а й вдумливого підходу до того, які саме дерева треба прибирати, знати їх характери і потреби, сумісність… Молодий дуб не дасть доброго росту біля старої ялиці, яка його затінює, чи сказати на професійній мові – пригнічує підріст.

– Дуб, подейкують лісівники, росте в шубі, але з відкритою головою, тобто мусить мати світло, – уточнює помічник лісничого Андрій Сутчак.

Ясна, світла дорога лісівників – це рубки переформування, які становлять 70% у Старосамбірському надлісництві.

З досвідом Польщі, Німеччини, Швейцарії, Чехії, Словаччини добре ознайомлені й працівники Сколівського лісгоспу. Вони також ще з далекого 2008 року почали його методично запроваджувати й у себе. А з 2014-го використовують рубки переформування наростаючими темпами, постійно впроваджуючи їх на території 200–300 гектарів.

Річ у тім, що для «гористого» лісгоспу свого часу вкрай гостро стояла проблема всихання смеречників. Тодішнє лісопатологічне обстеження виявило хворою територію у 7200 гектарів.

– На боротьбу з нею було кинуто всі сили включно з наукою, благо, Лісотехнічний університет у нас під боком, – розповідає директор лісгоспу Остап Бойко. – В підсумку, завдяки інтенсивним оздоровчо-санітарним заходам, 90% проблеми вдалося ліквідувати за кілька років.

Отже, в Карпатському регіоні рубки переформування – своєрідний лік для лісових насаджень. Тут його проводять у кілька етапів, формуючи другий і третій яруси насаджень.

При другому дуже часто залишають добре стиглі дерева, які розсипають навколо себе насіння, заліснюючи територію природним шляхом. На третьому етапі створюють сприятливий простір для дерев перспективних.

Як це виглядає на практиці, пояснив і наочно показав лісничий Любинцівського лісництва Андрій Солонинка в урочищі Юркова. З ним ми побували у третьому кварталі. Порівнявшись зі стовбуром молодої смереки, лісівник зауважив, що, зазвичай, вона тягнулася вгору за рік на 8–10 сантиметрів. А після другого етапу рубок переформування дає приріст у чотири рази більший. Така конкретна перевага, коли дерева одне одному не заважають. Андрій Солонинка підійшов до сусідньої, більшої смереки, стовбур якої у діаметрі сягав приблизно 80 сантиметрів. Ця вже добре дозріла і піде скоро «під ніж» – під час третього етапу рубок переформування.

У Сколівському лісгоспі є різні типи лісів – буково-грабово-березові, ялицево-смереково-букові…

– Звісно, що кожен тип вимагає до себе індивідуального підходу, -– зауважує Остап Бойко.

На кожну ділянку рубок переформування в лісгоспі існує карта обліку. У Любенцівському лісництві в урочищі Юркова двічі уже проведені рубки переформування. За першим разом прибрали березу, за другим – окремі дерева бука, ялиці, смереки, сосни. Склад насаджень тут уже оптимальний.

І справді, ділянки лісу схожі на гармонійний доглянутий сад.

Сколівським лісівникам, які одними з перших, разом зі стриянами, старосамбірчанами і дро­гобиччанами взялися запроваджувати в себе новаторський спосіб рубання деревини, перехід на рубки переформування лісових насаджень диктували і злоба дня, і суцільні ялинники, уразливі до хвороб та всихання. З часом тут усі переконалися, що саме такі рубки дають змогу постійно залишати ділянку лісу вкритою рослинністю, переформовувати одновікові насадження у різновікові, мішані, які є більш стійкими.

Разом з тим, такі рубки можна застосовувати в різних категоріях лісів та в деревостанах різних вікових груп. Вирубуються другорядні породи, а зрідження деревостанів дає змогу з’явитися підросту, який на час рубки відсутній. Утворені прогалини заліснюються природним шляхом або заповнюються штучно – сіянцями. Очевидно, що в процесі застосування нового методу в лісгоспі накопичуватимуть ще більше практики і досвіду такого типу господарювання. І не лише в Сколівському та інших «гористих» лісгоспах. Позитивні практики напрацьовані й у рівнинних господарствах, наприклад, у Лопатинському лісництві Радехівського лісгоспу.

Отже, Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, переймаючи західний досвід, ще з 2005 року, взяло курс на використання вибіркової та поступової системи рубань лісу.

Спільно з Національним лісотехнічним університетом України (НЛТУ) в лісогосподарствах було закладено шість науково-виробничих стаціонарів. З тих пір науковці разом із лісівниками постійно відпрацьовують різні способи рубань лісу. Ініціативу львів’ян підтримало Держлісагентство, відповідну ухвалу, зобов’язавши постійних лісокористувачів забезпечити поступовий перехід при проведенні рубань лісу на засади наближеного до природи лісівництва. Зокрема максимально використовувати вибірково-поступову систему рубок, прийняла й обласна рада.

Одночасно Львівське ОУЛМГ спільно з Національним лісотехнічним університетом України надало пропозиції про внесення змін до чинних нормативних актів, у тому числі, щодо проведення рубок переформування у лісах. Їх скеровано на розгляд Кабінетові Міністрів та Верховній Раді України. На жаль, державні інституції не такі повороткі, як хотілося б. Війна з російським агресором ставить перед ними інші, більш важливі, пріоритети.

Тим часом за ініціативи Львівського ОУЛМГ та підтримки Держлісагентства, НЛТУ України, громадської організації «Форза» у Львівській лісотехніці відбувся навчальний семінар для керівників та спеціалістів державних лісогосподарських підприємств, на якому йшлося про використання вибіркової системи рубань лісу на засадах наближеного до природи лісівництва. Його учасниками було відзначено, що рубки переформування деревостанів є складним і довготривалим процесом, але в нинішніх умовах на 100% виправданим і переконливим в усіх аспектах, включаючи екологічний, економічний та соціальний.

У 2020 році частка вибіркових та поступових рубок головного користування на підприємствах Львівського ОУЛМГ становила 44%, вибіркових та поступових рубань лісу від загальної площі усіх видів рубок – 91%. За період з 2008-го по 2020-й роки лісогосподарські підприємства області провели рубки переформування на площі 4885 гектарів.

Не випадково на базі підприємств Львівського ОУЛМГ постійно відбуваються конференції, семінари, наради лісівників і науковців різних областей щодо проведення поступових, вибіркових і комбінованих систем рубок головного користування, застосування рубок переформування з метою запровадження вибіркового, наближеного до природи лісівництва.

На одному з таких заходів Голова Держлісагентства Юрій Бохоловець наголосив на важливості багатофункціонального використання усіх корисних властивостей лісів, широкому застосуванні лісівниками вибіркових і поступових систем рубок та рубок переформування.

Про етапи практичного впровадження вибіркової системи рубок у лісах Львівщини не­одноразово розповідає начальник ОУЛМГ Анатолій Дейнека. Частими учасниками науково-практичних зібрань лісівників є завідувач кафедри лісівництва НЛТУ України професор Григорій Криницький, проректор з наукової частини НЛТУ Василь Лавний, доцент кафедри лісової таксації та лісовпорядкування Микола Король. У їх виступах йдеться про наукові концептуальні засади впровадження наближеного до природи господарювання в лісах. Вони також зазначають, що для ширшого застосування рубок переформування необхідно вдосконалити чинні правила рубок, нормативно-правові акти та законодавство.

Загалом, позитивний ефект від рубань переформування нині ні в кого з працівників лісової галузі не викликає сумніву. Він – комплексний.

Якщо взяти чисто лісівничий аспект, то йдеться про формування багатоярусних, складних за породним складом, кліматично-стійких деревостанів, тобто збагачення біологічного розмаїття. Нині, в умовах загального потепління, витривалість, біологічна стійкість лісу, його здоров’я, має суттєве значення, а це, в свою чергу, позначається на екології.

Якщо говоримо про аспект економічний, то тут очевидне збільшення обсягів заготівлі деревини та стабільність надходження її на ринок. Не забуваймо про економію коштів при такому способі вирощування лісу. Традиційний вимагає більше фінансових затрат, аніж самосіви і догляд за ними.

Не можна відкидати й соціальної складової. Адже цей прогресивний, європейський спосіб рубань мінімізує ризики виникнення конфліктів з громадами. Не секрет, що суцільні рубки кидаються в очі й часто викликають невдоволення серед суспільства: «лисі Карпати», «зелені фризієри» тощо.

 

За весь період застосування цього методу господарювання у лісах Львівщини проведено рубки переформування деревостанів на 2060 лісових ділянках (площа 8055 гектарів) під час яких заготовлено 627,6 тисячі кубічних метрів деревини.

– Очевидно, що суцільні рубки є технологічно легшими, зручнішими, – підкреслює головний лісничий, перший заступник Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, – але маємо про них забувати, як про економічно, екологічно і соціально шкідливі. Рубки переформування на відміну від суцільних передбачають постійне користування лісом. Кожні 4–6 років лісівники вирубують 50–80 кубометрів деревини з гектара і по лісу це не видно. У ньому нема «залисин». Разом з цим, лісоруби прибирають пошкоджені дерева, хворі, перестійні, відсталі в рості, фаутні, а також інвазійні види. Отже, такий ліс із часом стає все більш здоровішим.

– Одним із ключових завдань є поступовий перехід із суцільних на вибіркові системи рубань, – продовжує Анатолій Дейнека. – Якщо у 2020 році їх частка в Львівській області становила 44%, то у 2022-му плануємо забезпечити ці рубки на рівні 50%.

Справді, йдемо в Європу, прагнемо стати повноправними членами Європейського Союзу, то ж маємо змінювати культуру лісового господарювання.

Курсом наближеного до природи лісівництва Львівщина рухається вже майже 20 років. Найближчій до західного кордону, їй сам Бог велів першою переймати європейський досвід. І вона це успішно робить: у насінництві й розсадницькій справі з закритою кореневою системою, у передових технологіях будівництва гірських лісових доріг, у рубках переформування, які в умовах зміни клімату відіграють вирішальну роль.

Першопрохідцям завжди важко, бо нове завжди пробиває собі дорогу зі скрипом, а найменший прорахунок може звести нанівець перспективне починання. Та вибір зроблено. Зроблено в інтересах держави, в інтересах українського суспільства.

Ігор ТАБІНСЬКИЙ,
фото автора,
“Лісовий і мисливський журнал”

https://ekoinform.com.ua/?p=16524

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління