Ази про бука

10 Червня 2022р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Ліси працюють на перемогу.

Головний лісничий Золочівського лісгоспу Ігор Повзанюк викладає на стіл папку з документами розрахункової лісосіки головного користування. Звісно, що в нього є дані про всі чотири категорії лісів у господарстві. Скажімо, третя – захисні ліси – розташовані вздовж річки Західний Буг, це – секція сосни.

– Та на кожному державному підприємстві предметом пильнішої уваги є ліси експлуатаційні, – пояснює лісівник і починає оперувати цифрами.

Так, площа останніх становить 19 тисяч гектарів. Розрахункова лісосіка в них становить 32 410 кубічних метрів.

Коли мова заходить про рубки, то тут Золочівський іде в ногу з іншими господарствами області. Суцільні рубки лише подекуди ведуться в «чистих» – однієї породи – лісах, а так, підприємство енергійно переходить на поступову систему рубок у два-три прийоми.

Поступові рубки здійснюють в усіх лісництвах, найбільш активно вони ведуться у Сасівському, Білокам’янському, Пеняківському, Словітському, Гологірському.

У Золочівському лісгоспі значну частину території займають ліси букові. Тут, зокрема, у Сасівському лісництві, є свій розсадник. Закладений він ще у далекому 1978 році на площі 6,7 гектара.

– Вирощуємо ми садивний матеріал для створення лісових культур, а також паралельно – ще декоративно-садивний матеріал для присадибних ділянок, – розповідає лісничий Роман Кіндрат.

А що з насінням бука? Відомо, що бук плодоносить раз у 3–5 років. Річ у тім, що бук полюбляє і природне поновлення. Таке дерево виростає здоровішим, витривалішим. А в розсадниках його сіянці є також, їх висаджують у лісові культури. Головне при природному поновленні – підготувати ґрунт, тобто зрихлити землю, прибрати з неї листяний покрив. І тоді молоді пагінці потягнуться вгору.

А «дорослі» буки цінні міцною, твердою деревиною, з гарною текстурою, що використовується для виготовлення меблів, паркету, фанери, музичних інструментів. Деревина бука – надзвичайно водостійка, тому здавна використовувалася для виготовлення млинових коліс. А до появи металевих друкарських верстатів книги виготовлялися за допомогою спеціальних пристроїв, вироблених із букового дерева, чим пояснюється співзвучність бука з азбукою. Щодо зрілих буків, – важливо не допускати перестиглих. Бо якщо в такого дерева серцевина почервоніє, візьметься гниллю, воно вже вважається дров’яною деревиною.

Аби цього не допустити, в Золочівському лісгоспі досвідчених лісівників вистачає. Той же Роман Кіндрат, починав з майстра лісу, був помічником лісничого. Чи Зеновій Поломаний, – кермує Словітським лісництвом з 1994 року.

Ударно попрацював колектив під час весняної лісовідновної кампанії. Провів відтворення лісів на площі понад 40 гектарів, 89 гектарів доповнив необхідними породами. Загалом, посадив 379 тисяч різних молодих деревець.

Нині в Україні нелегкі часи – триває війна з російським окупантом. Її відголоски чутно й на Золочівщині. Наприкінці квітня у двох населених пунктах району в результаті вибухів виникли пожежі. Щастя, що вогонь не торкнувся лісу.

– Та злочинні дії посіпак не виб’ють золочівських лісівників із колії, – запевняє директор лісгоспу Руслан Круть. – Ми чудово розуміємо, що під час воєнного стану треба працювати з подвоєною енергією: країна, як ніколи, потребує ресурсів – і дров, і брусів, і дощок, і … податків.

Так-так, воювати з ворогом мають також і наші ліси…

Ігор ТАБІНСЬКИЙ,
Львівська область,
Газета “Природа і суспільство”

Ключові слова:

Природа і супільство

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас