Незвичні експонати у "Музеї лісу" Рава-Руського лісгоспу

26 липня 2022р, ЗМІ про нас. Прес-служба

З’явилися у «Музеї лісу» Рава-Руського лісгоспу.

Якщо ще кілька місяців тому відвідувачі милувались у музейних залах колекцією насіння, зрізами порід дерев, інструментами лісівників, стендами фауни і флори… – тобто цілковито лише мирними і доволі природними для «зеленої галузі» експонатами, то нині там з’явилися й незвичні – два уламки розірваного снаряда і розписане автографами хоробрих бійців та бойове знамено 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» Збройних Сил України.

– Війна з російським агресором «відзначилась» й на нашому підприємстві, – розповідає директор ДП «Рава-Руське лісове господарство» Антон Косовський, – окрім звичного виробничого процесу – навесні господарство посадило 89 гектарів лісу, а нині заготовляємо і реалізуємо промислову деревину, ми підняли на щит в умовах воєнного стану гуманітарну складову. Йдеться, звісно, про волонтерський рух і роботу з біженцями, яких у нашому прикордонному регіоні тисячі.

Війна змусила шістьох працівників нашого підприємства: лісничого Яворівського лісництва Ігоря Киселика, помічника лісничого у Рава-Руському та Потелицькому лісництвах Юрія та Степана Домініків, охоронця лісозаводу Степана Нечая, слюсаря транспортного цеху Миколу Трофимчука та старшого майстра лісу Шклівського лісництва Романа Гусака, полишити свої мирні обов’язки і зі зброєю у руках боронити батьківщину на передовій. Роман Гусак подався туди вже вдруге. Був поранений, вилікувався і знову повернувся на фронт.

Очевидно, що лісівники лісгоспу не можуть залишити своїх колег без уваги, і чи не щотижня навідуються до них із «подарунками». Робити їм це не важко, адже ще у 2021 році за ініціативи активних мешканців Рава-Руської громади та лісівників була створена ГО «Гуманітарний фронт», яка допомагала бійцям Сил Спеціальних Операцій – автомобілями, амуніцією, засобами гігієни тощо. Отже, збір гуманітарної допомоги і доставка її за призначенням була налагоджена ще до війни. В орбіті громадської організації залучено й чимало лісівників. Окрім директора, на «Гуманітарному фронті» працює, зокрема, з біженцями, провідний інженер з охорони лісу Василь Галань, активно долучається голова профспілкової організації підприємства Володимир Панечко, також працівниця лісгоспу Ганна Макар, яка дуже смачно куховарить.

Майстернею смаколиків стало приміщення Рава-Руського лісництва, де куховарить Ганна Макар, а Василь Галань допомагає упорядковувати передачу воїнам, до якої долучаються навіть найменші мешканці довколишніх сіл

Антон Косовський сипле іменами та прізвищами фермерів, директорів та завучів шкіл, лікарів, волонтерів, пов’язаних із церквою, які долучаються до благодійності: від бронежилетів, тепловізорів, маскувальних сіток і берців до сала, вареників, пиріжків і виготовлення оберегів для воїнів. Тут і староста села Волиця Євгенія Сідельник, вчителька Волицької школи Наталія Лозинська і ендоскопіст з «Медичного центру Святої Параскеви» Ганна Гула, і керівниця ГО «Волонтерський центр «Покрова» Людмила Урсул, і барбер зі Львова Володимир Сухенко, і директор Народного дому Волиці Галина Суходольська, і директор місцевого дитсадка Надія Тимків, і Світлана Ковальчук, директор Потелицької ЗОШ I–III ступенів, і Леся Періг, директор Річківського ЗДО, і волонтерка ще з часів Майдану Наталія Вовк… Активно долучаються мешканці громад Потелича, Річок, Нова Кам’янка, Забір’я та інших.

Директор лісгоспу перелічує всіх без найменшої зупинки. Відчувається, що він постійно «вариться» у волонтерській тематиці, обізнаний з потребами бійців на фронті, вимушеними біженцями зі Сходу країни. «Волонтер – це, насамперед, дух», – переконаний Антон Косовський.

Люди доброї справи – волонтери Андрій Процик, Наталія Багацька, військовослужбовець Богдан Балушка, Володимир Панечко, Антон Косовський, Анатолій Ревуцький під час передачі мобільних сонячних панелей та спорядження для військових підшефної 24 ОМБр імені короля Данила

Із захопленням можна слухати розповіді про голову «Гуманітарного фронту» Анатолія Ревуцького. Досвідчений кадровий військовик, учасник АТО під Волновахою, Маріуполем, Новотроїцьким. Нині – пенсіонер, але сидіти, склавши руки, коли на країну напав російський окупант, не має права. Заступником Анатолія Ревуцького – Андрій Процик, механік транспортного цеху. До речі, також, як і голова «Гуманітарного фронту» – військовий пенсіонер, має досвід миротворчих місій в Югославії, Лівані, Іраку.

І чудово розуміється на потребах бійців під час бойових дій.

Загалом, у громадській організації до шести десятків членів. Кожен має свої обов’язки. В основному активісти зосереджені на зборі необхідних для фронту речей. А ось доставка останніх нерідко пов’язана з ризиками.

У Бородянці, Іванкові, біля Києва, побував і сам Антон Косовський. Два уламки смертоносного снаряда, які є такими незвичними для «Музею лісу» вдалося привезти з Іванкова. Ділиться купою вражень від поїздки. Незвичними, але вкрай потрібними. І прикрих, бо все довкола зруйновано, розвалено, понищено… І приємних – бо бачив вдячні погляди тамтешніх мешканців, задоволені оченята дітей, які місяцями не бачили солодощів, а волонтери їм надавали повні жменьки і кишеньки цукерок.

Був директор і в Золотому. Якраз звідти привіз уже згадуване знамено…

Життєствердним символом героїчних часів нашої історії є «Ліс Перемоги», який посадили працівники лісгоспу разом з гостями зі Сходу України. Це – свідчення нашої віри у ЗСУ і силу нашого народу

Нам усім сьогодні треба пам’ятати, що в країні йде війна. Війна з ворогом лютим, який хоче нашої загибелі, який відмовляє Україні в праві на існування. І хоч Львівщина далеко від лінії фронту, має кожен на своєму місці, переконаний Антон Косовський, робити все можливе для перемоги. В прикордонному Рава-Руському лісгоспі, – це усвідомлюють.

Ігор ТАБІНСЬКИЙ,
“Лісовий і мисливський журнал”

https://ekoinform.com.ua/?p=15954

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас