Ліс – чудове місце для відпочинку

20 листопада 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Однією з важливих проблем у процесі формування життєвого середовища людини є організація відпочинку. У теперішньому світі відпочинок, рекреація, туризм є найвищою соціальною цінністю.

Сучасне життя мешканців великих міст неможливо уявити без періодичного відпочинку на природі, що обумовлено необхідністю відновлення фізичних і духовних сил, які неминуче втрачаються внаслідок інтенсивної праці і впливу особливостей життя у великому місті. Подорожі на курорти України та інших країн вирішують дане завдання. Однак, враховуючи сучасні тенденції в економіці країни, слід зазначити, що для більшості населення такі подорожі стають лише потенційно можливими або зовсім недосяжними з економічних міркувань. Враховуючи зазначене, організація короткострокового відпочинку в приміських зонах великих міст набуває надзвичайної актуальності.

Територія лісових насаджень ДП «Львівський лісгосп» розміщена в межах 30-ти кілометрової зони навколо м. Львова. Загальна площа лісів підприємства становить 22327 га. За категоріями захисності мають наступний розподіл: землі природо-охоронного та історико-культурного значення (об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення) 13485 га, що складає 60,4% від загальної площі підприємства, а також рекреаційно-оздоровчі ліси – 8842 га, відповідно 39,6%.

Розглядаючи рекреаційне лісокористування, необхідно усвідомити, що це складне, багатобічне явище, яке полягає у двохсторонньому зв’язку: впливу лісу на відпочиваючих і відпочиваючих на ліс. Взаємовідносини між лісом і людиною здійснюються за принципом негативного зворотного зв’язку. Якщо ліс позитивно впливає на людину, на відновлення її фізичних сил, на поліпшення самопочуття і підвищення працездатності, то людина негативно впливає на ліс, зумовлюючи різні види навантажень. У місцях масового відпочинку рекреаційні навантаження нерідко призводять до деградації лісових насаджень.

Враховуючи рекреаційне навантаження на ліси підприємства, лісгосп здійснює обмежене лісокористування, незважаючи на високий потенціал продуктивності лісів. Починаючи з 2016 року підприємство повністю відмовилось від проведення суцільних вирубок лісу, що пов’язане як з переходом на господарювання за принципами наближеного до природи лісівництва, так і з врахуванням постійного рекреаційного використання лісів великою кількістю відвідувачів.

Традиційний відпочинок на природі, у більшості людей, передбачає вільний та безкоштовний доступ до лісу як елементу рекреації. Проте, комплекс лісогосподарських заходів, який необхідно здійснювати в лісах для виконання ними відповідних рекреаційних функцій, а також будівництво і утримання в належному стані рекреаційних зон потребує значних фінансових та матеріальних витрат.

Тому, вкотре закликаємо бережливо ставитись до лісу, а також поважати працю лісівників.

Прес-служба ДП "Львіський лісгосп"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв