У Львівському лісгоспі підбили підсумки роботи за 2019 рік

11 лютого 2020р, Новини підприємств. Прес-служба

Незважаючи на складні умови, які склалися в лісовій галузі, особливості ведення лісогосподарської діяльності, а також специфічний інформаційний простір навколо окремих елементів лісокористування, ДП «Львівський лісгосп» вдалося забезпечити виконання усіх запланованих фінансово-господарських показників, які визначаються державою та потребами лісу.

Львівський держлісгосп здійснює господарську діяльність у лісах поблизу м. Львова. Всі землі підприємства входять у межі зеленої зони міста, окрім того майже 63 % держлісфонду відноситься до природно-заповідних об’єктів. Господарська діяльність у лісах підприємства має обмежений характер. Рубок головного користування лісгоспом не проводиться, отже більша частина насаджень перебуває у вікових групах «пристигаючих» і «стиглих» лісів, що відповідно впливає на їх санітарний та рекреаційно-естетичний стан. Відповідно до вимог лісового та природоохоронного законодавства, враховуючи стан насаджень та біологічні особливості порід, підрозділами підприємства проводяться різні види рубок формування і оздоровлення лісів. Всі рубки проводяться вибірковим способом, що у свою чергу постійно зберігає оптимальні умови лісового середовища та має мінімальний вплив на сформовані екологічні зв’язки. Впродовж останніх 3-х років підприємством зовсім не проводиться суцільних рубок.

Ведення лісового господарства відповідає «Принципам і критеріям» FSC, про що свідчить відповідний сертифікат, отриманий у минулому році.

Після проведення лісівничих заходів пов’язаних з видаленням дерев, лісівниками підприємства постійно проводяться роботи із сприяння природному поновленню та введенню необхідних корінних порід. Так за підсумками, на ділянках вибіркових рубок, у вікнах утворених після вирубування дерев, було висаджено 50 тис. саджанців основних лісотвірних порід (дуб звичайний, сосна звичайна, бук лісовий та інші).

Загалом, витрати підприємства на ведення лісового господарства склали – 17276,9 тис.грн, з них 100% власні кошти підприємства. З 2016 року бюджетне фінансування повністю відсутнє.

У 2019 році рубки формування та оздоровлення лісів проведено на площі 864 га та заготовлено 24,9 тис.кбм. ліквідної деревини.

На ринку деревини відбулися суттєві зміни, а саме: спад попиту на деревину, особливо низькосортну, яка складає в заготівлі підприємства приблизно 86%, зниження реалізаційної ціни на всі види порід деревини. Вищенаведені фактори значно вплинули на зниження чистого доходу та інших показників фінансово-господарської діяльності.

Обсяг реалізації продукції, робіт, послуг  за 2019 рік склав 17622,0 тис.грн, або 88,09% до відповідного періоду минулого року. Вся лісопродукція в обсязі 20,4 тис.кбм.  реалізована на внутрішній ринок.

Рівень середньої заробітної плати штатних працівників склав 8664 грн. Середньооблікова чисельність штатних працівників – 84 особи.Фонд оплати праці штатних працівників – 8733,3 тис.грн.

Протягом 2019 року підприємством сплачено до бюджетів усіх рівнів 7226 тис.грн податків, зборів та обов’язкових платежів, а також 2022 тис.грн. відрахувань Єдиного соціального внеску.
З одного кубометра реалізованої деревини підприємством сплачено 449 грн. податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.
Суттєве збільшення сплати податків до державного та місцевого бюджетів, відбулося за рахунок збільшення податку на нерухоме майно, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (50%) та введення нового податку на лісові землі.

Для попередження та виявлення порушень лісового та природоохоронного законодавства, державною лісовою охороною Львівського лісгоспу регулярно здійснюються патрулювання лісових масивів. За 2019 рік рейдовою бригадою було проведено 51 рейд з охорони лісу. В результаті проведеної роботи складено 20 протоколів на лісопорушників. Сума накладених штрафів становить 5525 грн., сума завданої шкоди, яку буде відшкодовано, становить 298 191 грн.

З метою підвищення рівня екологічної освіти, ознайомлення з роботою лісівників та лісовим господарством впродовж року лісівничий еколого-просвітницький центр, який діє на базі підприємства, відвідало 1345 осіб – дошкільнята, учні шкіл м.Львова, студенти. Також у лісгоспі,на базі Лапаївської ЗОШ І-ІІІст. імені Героя України Георгія Кірпи, функціонує шкільне лісництво. Учні шкільного лісництва   активно приймають участь в різних конкурсах, акціях та природничих заходах. В минулому році Лапаївське учнівське лісництво зайняло 3 місце на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу учнівських лісництв.  
Разом з тим, впродовж року працівники підприємства проводили тематичні зустрічі з громадськістю, на яких обговорювали основні питання ведення лісового господарства.

Вся інформація, яка стосується діяльності підприємства розміщується і оновлюється на сайті лісгоспу (http://lvivlg.com.ua/) та на сторінці у соціальній мережі  Facebook.

За інформацією

ДП «Львівський лісгосп»

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв