Її зелені квартали

15 листопада 2022р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Один день помічника лісничого Оксани Чубірки.

День для головного лісничого Золочівського лісгоспу Ігоря Повзанюка та помічниці лісничого Словітського лісництва Оксани Чубірки видався напруженим. На фініші – інвентаризація лісових культур.

В якому вони стані? Чи потребують доповнення, чи навпаки – вивільнення від другорядних порід? Як приживляються?..

Все потрібно оглянути, оцінити. На кожній ділянці є пробні площі – чотири відсотки від одного гектара, – за якими робиться належний присуд і визначається план заходів.

Нині лісівники вже побували у 12-му кварталі – там гарне природне поновлення, оглянули 18-й, 19-й, 24-й, 29-й квартали.

І ось зараз у 30-му. Лісова дорога розітнула його майже навпіл. Зліва – півтора гектари дворічної дугласії, справа – модрина-п’ятирічка. Вона вже досягла тієї стадії, аби перейти в покриту лісову площу, в ліс, за яким треба буде уважно доглядати, зокрема, чистити міжряддя від другорядних порід – верби, осики.

Оксана Чубірка з папкою під пахвою. Часом з неї витягне якийсь аркуш. Щось занотує. Тут і карта з планом лісових насаджень, розбитих по кварталах, виділах.

Ігор Повзанюк в інвентаризаційній кампанії лісгоспу – закріплений за двома лісництвами. Одне з них – Словітське.

Станом оглянутих ділянок, загалом, задоволений.

Лісові культури в лісництві – сфера відповідальності помічника лісничого, тобто Оксани Чубірки, – пояснює. – Лісничий більше переймається заготівлею деревини.

Очевидно, що чітко розподілені обов’язки – це вагома частина успіху. Оксана Чубірка з тим погоджується, але проти, аби успіхи приписувати їй.

Словітське лісництво поділене на чотири дільниці. За кожною закріплений майстер лісу. Ось тут, зокрема, й у 30-му кварталі, господарює Володимир Гнатів. На цій посаді він уже 18 років. Помічниця лісничого не знає кращого майстра, який би так фахово та дбайливо викохував лісові культури. Знав їх властивості, слабкі і сильні сторони. Хто любить простір, хто світло, хто швидше за всіх підростає, як, скажімо, модрина, а хто повільніше.

Ось обабіч дороги дугласія. Треба пильнувати, аби в цьому районі не з’явилися кози. Люблять вони обгризати це симпатичне вічнозелене деревце.

Оксана Чубірка охоче розповідає про інших. І не надто багатослівна, коли мова заходить про неї. А в лісовій галузі – уже двадцять літ.

… Родом Оксана із Закарпаття. Її село Латірка Воловецького району на півночі області. А Закарпатський лісотехнічний коледж (колись технікум) у Хусті. Аби добратися до нього, їй потрібно було перетнути всю область із півночі на південь, через Мукачеве, Сваляву, Іршаву.

Та це не стало перешкодою для впертої юнки, яка любила ліс і мріяла працювати для його блага. Добиралася різними способами і закінчила навчальний заклад з червоним дипломом.

Якось її підвозив доброзичливий чоловік. Розговорились і той порадив іти вчитися далі – до Львова, в Лісотехнічний університет.

Звісно, Оксана про нього чула, але зриватися з місця в іншу область ніби й не планувала. Та пропозиція водія з попутного автомобіля час від часу зринала у свідомості і в якийсь момент визріла – вона поїде!

Поїхала. Закінчила. І ось, врешті-решт, опинилася на своєму улюбленому місці, на улюбленій роботі. Яка приносить їй задоволення.

В Оксани троє дітей. Найстарший, Василь, недалеко «втік» від матері – закінчив магістратуру на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Його наукове зацікавлення – земля, ґрунти.

Середульший, Богдан, пішов її, Оксаниними, стопами, вчиться на другому курсі Кременецького лісотехнічного коледжу, що на Тернопіллі.

А Марічка – поки що лише в третьому класі. Її доля ще має час попрацювати над професійною орієнтацією.

… День, нагрітою на сонці рукою, впритул дотягувався до вечора, аби передати йому естафетну палицю в цього суцільному марафоні буднів і свят. Його біг на сьогодні скінчено. Скінчили свої нинішні обов’язки й Ігор Повзанюк та Оксана Чубірка.

Ліс проводжав своїх опікунів ледь чутним, лагідним для вуха шумом, грайливим погойдуванням віт. Під ногами шурхотіло жовтогаряче, багряне, коричневе листя.

Ігор ТАБІНСЬКИЙ,
фото автора,
Газета “Природа і суспільство”

https://ekoinform.com.ua/?p=16742

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас