ІНДИВІДУАЛЬНЕ ПОЛЮВАННЯ НА САМЦІВ КОЗУЛІ

15 травня 2020р, Новини. Прес-служба

Мисливці Львівщини з нетерпінням очікують індивідуального полювання на самців козулі європейської. Але уже очевидно, що через різноманітні перепони воно розпочнеться цього року з запізненням.

Відкриття весняного полювання на самців козулі має важливе економічне значення для користувачів мисливських угідь оскільки в міжсезоння є нагода заробити кошти від проведення полювань, які тривають декілька місяців протягом року.

З кожним роком у нашій державі зростає кількість мисливців, які віддають перевагу індивідуальному полюванню на копитні види мисливських тварин. Перевага індивідуального полювання над колективним у тому, що мисливець чітко робить вибір тварини, яку він хоче уполювати.

Не так давно індивідуальне полювання на самців козулі не було популярним серед наших мисливців. Мабуть через те, що індивідуальне полювання проводиться заради добування красивого і досить дорогого трофея, а не м’яса. Перевага таких полювань в тому, що добуваються виключно трофейні та селекційні самці. Отже полюючи індивідуально, мисливець самовільно проводить вибіркову селекцію локальної популяції того, чи іншого виду мисливських звірів.

У козулі європейської явно виражений статевий диморфізм, тобто самець чітко відрізняється від самки – має роги. Роги у самців прямі, невеликі, поставлені майже вертикально, як правило, мають не більше 6-ти відростків, хоча зустрічається значна кількість самців козулі з відхиленнями, недорозвинутими або неправильно сформованими рогами. Самці щорічно скидають роги осінню. За зиму в них виростають панти, потім панти костяніють, очищуються від бархатистої шкурки і перетворюються на достоїнство самця - гарні роги, а для мисливця хороший трофей.

Травень–червень – найбільш сприятливий період для полювання на самців козулі. Як і у всіх європейських країнах, у наших широтах до першого травня самці козулі мають цілком сформовані й очищені роги.

Крім того індивідуальне полювання на самців козулі є захоплюючим і дає можливість одночасно проводити селекцію та регулювати статево – вікову структуру популяції виду. При правильному веденні мисливського господарства ведеться чіткий облік популяції козулі в угіддях господарства. Мисливствознавці знають скільки трофейних самців дозволено вполювати за сезон, скільки залишити щоб кожна популяція козуль була репродуктивною і правильно сформованою за статево-віковою структурою.

 

Начальник відділу – головний

Мисливствознавець Львівського ОУЛМГ                                     В. Бурмас

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління